Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar? Yeni Yöntem
Çocuklarımızın veya kendi dikkatsizliğimiz sonucu en sevdiğimiz mobilyalarımız kalem mürekkebine maruz kalabiliyor.
Deri koltuklarınızda oluşan tükenmez kalem lekelerinin ilk müdahale deri iyice lekeyi emmeden temizlemektir. İlk olarak en etkili yöntemlerden birisi Arap sabunu ile silmektir.
Bir diğer yöntem ise limon kolonyasıdır. Limon kolonyanız yoksa bir limonun suyunu nemli bir beze sıkıp lekeyi silebilirsiniz. Eğer lekeye erken müdahale ediyorsanız bu iki yöntem işe yarayabilir. Aseton yada alkol de kullanabilirsiniz fakat derinin kendine özgü yağ tabakası vardır. Bu tabakanın aşınması deri koltuğunuzda zamanla çatlamalara yol açar. O nedenle aseton kullandıktan sonra deri koltuğunuzu vazelin ile silmeniz bunu önleyecektir.
Deri koltuktaki mürekkep lekesi:
- Ayrıca eczanelerden temin edebileceğiniz izopropil alkolü lekenin üzerine döküp on beş dakika bekletin daha sonra temiz bir bezle siliniz. Gözlerinize inanamayacaksınız.
- Yarim bardak sirke ile yarım bardak sütü karıştırıp bir bez ile lekeyi silin. Bu yöntem işe yarayacaktır. Ve koltuğunuza hiç zarar vermeden.
- Bir diğer yöntem deterjanlı bez ile lekeyi iyice silip yumuşattıktan sonra saç spreyi sıkarak diş fırçasına bir miktar diş macunu koyup fırçalayabilirsiniz. 10-15 dk kadar bekletildikten sonra iyice silin.
- Alkol veya çamaşır suyunu bir beze dökün. Lekeli bölgeyi bu bezle sert bir şekilde ovarak silin. Arkasından temiz suyla bolca durulamayı ihmal etmeyin bu sayede eşyanıza zarar verme riskini ortadan kaldırın.
Lekeye kimyasal uygulandığından, derinin üzerinde parlaklık kaybı oluşabilir. Bunun için önereceğim leke çıkarma işlemi bittikten sonra, deri yağlayıcı ürün kullanın. Ya da vazelin kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Bazen kendi dikkatsizliğimiz bazende kaza sonucu mürekkep en sevdiğimiz kıyafetlerimize bulaşır. Ceket cebinde taşınan kalemler bazen akıntı yapabilir. Akışkan özelliği olan mürekkep, çıkarılması oldukça zor lekelerdir. Bu lekeler çok çabuk dağılır,elimize veya kıyafetlere bulaşabilir. Lekeleri temizlemek için de sizlere önerilerim var.
Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Pamuklu, yünlü, keten ve ipek kumaşlardan mürekkep lekelerini çıkarmak için;Bu kumaşlarda lekenin kurumasına izin verilmeden soğuk su ile yıkayıp mürekkebi olduğu kadar akıtın. Az bir miktarda giden boyayı sabun ve ılık su ile yeniden yıkayın. Sonrasında kalan mürekkep boyasını taze süt ile yıkayıp limon tuzu kullanarak ovun. Leke iyice kendini suya bırakıe son olarak soğuk su ile durulayın.
Beyaz kumaşlardan mürekkep lekelerini çıkarmak için;Beyaz gömlekte oluşan leke için alkol ve limon suyu kullanabilirsiniz. Bir parça pamuğu alkole bastırıp leke olan bölgeyi nazikçe silin. Ayni işlemi limon suyuyla da yapabilirsiniz.
Renkli ve sentetik kumaşlardan mürekkep lekelerini çıkarmak için;Leke olan bölgeyi, kaynatılmış taze süte batırmak gerekir. Ilık sütte bir süre bekletin, kumaş sütü iyice içine çeksin. Daha sonra sabunlu ılık su ile ovarak yıkayınız. Bu şekilde çıkmadıysa limon suyu veya limon tuzu kullanmanız gerekir.
Parkeye dökülen mürekkep lekelerini çıkarmak için:Leke kurumadan hızlı şekilde terebentin kullanarak ovalayın. Bu şekilde parkelerinizdeki lekeden kurtulacaksınız.
Halıda oluşan mürekkep lekelerini çıkarmak için:Bir miktar mısır nişastasını taze süz ile karıştırıp halin üzerindeki mürekkep lekesine sürün. Bu karışım hali üzerinde kuruyana kadar kalmalı. Kuruyan karışımı elektrik süpürgesi kullanarak iyice çektirin. Son olacakta sabunlu ilik su ile halıyı silin.
Ele bulasan mürekkep lekesini çıkarmak için:Elinizi domates suyu ile sertçe ovalayın. Cildinize zarar vermeyecek bir fırça ile bastırarak ovalamaya devam edin. Son olarak ılık su ile durulayın gerekirse sabunda kullanın. Bizden bu kadar umarım ufakta olsa sorunlarınıza yardımcı olabilmişizdir.
MÜREKKEP LEKESİ
- Mürekkep lekesiyle ilgili bilmeniz gereken ilk şey, lekeyi yaymamak için kumaşı asla sıcak suya koymayın ve mürekkep müdahalesi yapacağınız yeri yayılmaması için sınırlı bir yerde tutun.
- Leke henüz ıslakken müdahale ettiğimizde daha etkili sonuçlar alırız.
- Eğer sıvı yoğunsa ilk olarak beyaz, temiz, kuru bir bez ya da kağıt havluyla lekeyi emdirin ve daha sonra hazırladığınız 1 bardak su ile ağırtıcı olmayan sıvı deterjan karışımını bez ya da kağıt havluyla tamponlayın ve sonra giysinizi ılık suyla yıkayın.
- Giysinizi kurutmadan önce kontrol edin ve eğer hala lekeliyse bahsedilen aşamaları tekrar yapın.